Povod ovoga dopisa je novonastala situacija, koja se dešava na prostoru općine Jajce, a koja se odnosi na trovanje, kako nevlasničkih tako i vlasničkih pasa, sa urednim papirima tj. pedigreom, pasošem, zdravstvenim pregledom, koji su uredno vakcinisani od strane veterinarske stanice Jajce, koja ulaže velike napore kako bi se spasili otrovani psi.

Dakle, radi se o grupi ljudi koja ova gnusna nedjela rade planski, stavljajući otrov u hrenovke i kobasice. Prema našem mišljenju radi se o nervnom otrovu, jer djeluje na pluća i jetru unesrećenih životinja. Ovaj otrov je osim za pse, jako opasan za djecu i odrasle ljude jer svi dijelimo isti životni prostor.

Prema dosadašnjim saznanjima, mjesta na koje monstrumi stavljaju otrov su: Vidikovac, područje oko sportske dvorane, „Crvene Jabuke“, „Bingo“ marketa, u centru grada kod spomenika, u neposrednoj blizini Doma zdravlja, na području Divičana i brojnih drugih mjesta.
Ove informacije su podijeljene od strane zabrinutih građana Jajca i veterinarske stanice Jajce.

Tražimo od svih nadležnih službi Općine Jajce da poduzmu potrebne mjere i spriječe ovaj najnehumaniji način uklanjanja pasa sa gradskih ulica. Mi iz Kinološkog kluba nećemo stati na lokalnom nivou, te ćemo žurnim postupkom o novonastaloj situaciji upoznati nadležno Kantonalno, Federalno i Državno ministarstvo i zahtjevati da se provede kompletna istraga jer smo kao klub registrovani na nivou Bosne i Hercegovine, a svi naši psi su u evidenciji Ministarstva za veterinarstvo BiH. Sve ćemo učiniti da ovome dođe kraj, da ova nevina bića ne umiru u mukama koje im nanosi „čovjek“ monstrum, te da se počinioci pronađu i adekvatno kazne.

Napominjemo još jedanput da je otrov opasan za sva živa bića, tako da se može desiti da nečije dijete slučajno strada. Nažalost, imali smo priliku gledati u kakvim mukama psi umiru, te je očito da ovakva zlodjela niko normalan ne bi mogao učiniti.
Iskreno se nadamo da ćete poduzeti sve potrebne mjere i time zaustaviti monstrume na području Jajca, da se više niti jednom psu ne dogodi nehumana smrt u najtežim mukama!