Proteklog vikenda na Malom Plivskom jezeru nadomak Jajca održana je jubilarna deseta po redu državna izložba pasa svih pasmina “X CAC BiH Jajce 2020” te specijalizovana izložba Rottweilera. Veliki broj izlagača i posjetilaca bili su svjedocima besprijekorne organizacije, fer i korektnog suđenja, kao i pridržavanja propisanih epidemiloških mjera. Unatoč činjenici da se radi o jednoj od naljepših CAC manifestacija u regiji već godinama unazad svjedoci smo pritisaka i opstrukcija pojedinaca kojima je ova izložba “trn” u oku.

Naime, Kinološki klub “Biseri Plive” regularno je registrovan u Ministarstvu pravde SBK/KSB na području kojeg i djeluje, te je punopravni član Kinološkog Saveza Federacije BiH (K.S.FBiH), koji je također regularno registrovan na nivou FBiH. Zahvaljujući instrukcijama i pritiscima pojedinaca, u prvom redu predstavnika drugih kinoloških Saveza koji djeluju u BiH (Kinološki Savez Herceg Bosne i Bosanski Kinološki Savez – BKS) i ovaj put smo dobili mnogobrojne upite o regularnosti i validnosti naše manifestacije. Najčešća pitanja se odnose na priznavanja ocjenskih lista,  koje su neophodne za sticanje potvrda o šampionatu i prijavu novih legla.

Kako bi šira javnost stekla uvid o kakvim vještim manipulatorima je riječ, iznosimo informaciju o održavanju sjednice Upravnog Odbora Kinološkog Saveza u BiH (KSuBiH) koja će biti održana u srijedu 8.7.2020. godine, a na čijem dnevnom redu se nalazi i tačka o izmjenama Statuta, koje bi omogućile doživotno predsjedavanje i ostanak na trenutnim funkcijama određenih “istaknutih” članova ovoga Saveza.

Konkretno govoreći, Refet Hadžić jedna od čelnih osoba KSuBiH najodgovorniji je za trenutno stanje u bh. kinologiji. Gotovo dvije decenije Hadžić opstruira normalan rad i funkcionisanje saveza, što je unazad nekoliko godina dovelo do izbacivanja BiH iz članstva u FCI (Međunarodna kinološka organizacija), koje je naknadno vraćeno našoj zemlji.

Osim nepobitnih dokaza o regularnom i punopravnom članstvu u K.S.FBiH i registraciji u Ministarstvu pravde SBK/KSB, u prilog regularnosti naše manifestacije ide i činjenica da na istoj sude renomirana sudijska imena, međunarodne kinološke sudije koje zasigurno ne bi rušili svoj kredibilitet sudeći na neregularnim izložbama. Brojnost pasa na našoj manifestaciji u odnosu na manifestacije koje organizuju pomenuti savezi dodatno govori o opredjeljenosti i naklonosti istinskih izlagača i uzgajivača ka pravim vrijednostima kinologije.

Pogledajte fotografije sa X CAC BiH Jajce 2020